Barnsäkra Minecraft

Ett av det absolut mest populära spelen bland barn är Minecraft. Men hur kan du som förälder se till att du skapar säkra förutsättningar för ditt barn? Vi går igenom inställningarna som barnsäkrar Minecraft!

Hitta Julklappar och presenttips på Amazon för Minecraft fans!

Hur barnsäkrar jag Minecraft?

Att spela Minecraft offline (dvs. själv eller med kompisar inom det egna hushållet) är barnsäkert, även om det förekommer svärd, tecknat våld och annat i spelet. Det enda man behöver tänka på vid vanligt spelande är att ha en gnutta sunt förnuft när det gäller att sitta framför en skärm långa perioder.

Ta även tillfället i akt att spela tillsammans med varandra.

Att spela Minecraft och att bygga lego är som sagt inte långt ifrån varandra och verkligen något man kan göra tillsammans. Spelet rekommenderas från 7 år och uppåt, vilket är en relativt vettig åldersgräns. 

När ditt barn väljer att spela online har vi några tips:

Stäng av chatten i Minecraft vid online-spel

Den huvudsakliga kommunikationen i Minecraft sker via spelets inbyggda chatt-funktion. Som standard är denna alltid på och du kan hela tiden se vad andra spelare skriver. Ett bra sätt att göra online-situationen något mer rumsren när det kommer till språk och att ditt barn inte börjar prata med spelare de inte känner är att helt dölja chatten.

Tyvärr finns inget kodlås eller liknande för chatten, utan inställningen hittas enkelt via spelets inställningsmenyer. Dock rekommenderar vi ändå att stänga av chatten vid online-spel om du är det minsta osäker på vilka typer av spelare som befinner sig på samma server ditt barn spelar på.

1. För att stänga av chatten börjar du att klicka på Alternativ (Options) i huvudmenyn när ni startat ett spel. Välj därefter Chattinställningar (Chat Settings).

2. Högst upp till vänster kan ni välja att t.ex. endast tillåta kortkommandon för att ändra spelinställningar, men helt förbjuda att någon som helst chatt visas. Ni kan även göra fler inställningar kring spelet chatt-funktion.

I övrigt handlar det mycket om sunt förnuft och att visa ett intresse för barnets spelande när det gäller Minecraft. Prata om varför ni stänger av chatten om ni gör det. Prata om vad som är viktigt att tänka på när man spelar online. Gå igenom att man aldrig ska ge ut sitt riktiga namn, uppgifter om vart man bor eller liknande till någon, oavsett situation, och att det då alltid är bättre att antingen direkt stänga av spelet eller gå och hämta en vuxen.

Kortfattat, spela tillsammans och ha kul. Många gånger räcker det även utmärkt att bara sitta bredvid och se hur mycket kreativitet som faktiskt finns när man får redskapen att uttrycka sig.

Andra inställningar du kan göra för att barnsäkra spelandet:

Minecraft är i grunden ett barnsäkert spel. Men då du kan spela mot andra på internet behöver du förälder kunna navigera kring inställningar för att säkra ditt barns spelande. 

Grunden till att barnsäkra online spel (multiplayer) när ditt barn spelar mot andra är dessa inställningar:

  • LÄGG TILL
  • MUTE
  • BLOCKA
  • RAPPORT SPELARE
  • Ställ in spelarens tillstånd från PAUSE-menyn

Här går vi igenom vad dessa gör och hur du gör!

Lägg till vän: 

Om du lägger till någon som ska vara din vän på Xbox Live, kommer de att kunna gå med dig när du spelar i dina egna Minecraft-världar, och de kommer att dyka upp i dina lättillgängliga inbjudningslistor för Realms och online multiplayer.

Stäng av:

När du stänger av någon ser du inga av deras meddelanden i spelchatt eller på servrar.

Block:

Blockering av någon innebär att de inte alls kan kontakta dig i Minecraft eller via Xbox Live-nätverket. Du ser inte deras meddelanden i chatten, de kan inte gå med i ditt rike (även med en inbjudan), du kommer inte att se några Xbox Live-meddelanden eller spelinbjudningar från dem.

Rapportera: 

Rapportera någon skickar ett meddelande till Minecraft och Xbox Live Enforcement med information om problemet.

Vi tar rapporter mycket på allvar. Alla våra spelare förväntas följa Xbox Live uppförandekod. När du rapporterar dåligt beteende hjälper du att skapa en positiv och välkomnande upplevelse för alla Minecraft-spelare. Beroende på överträdelse kan en rapport resultera i konsekvenser såsom en tillfällig oförmåga att chatta i spel, avstängning från att kunna ansluta sig till servrar eller multiplayervärldar, eller i de mest extrema fall, ett permanent Xbox Live-konto eller konsolupphängning!

För att förhindra falska rapporter arbetar våra verkställighetsteam för att verifiera och bekräfta eventuella felaktiga rapporter.

Ställ in spelarens tillstånd från PAUSE-menyn

Vill du bjuda in vänner att titta men inte röra i en av dina delade världar? Eller hjälper dig att slåss mot en horde zombies utan att attackera varandra? Nu kan du med nya spelarrättigheter som du kan hantera direkt från spelet. Du kan ställa in anpassade behörigheter för varje spelare i din värld eller rike eller använda förinställda behörighetsnivåer.

CHATFILTERS

Samtidigt som vi vill att alla ska kunna uttrycka sig inom Minecraft, vill vi också att hela spelargemenskapen ska känna sig bekväma och välkomna. Under hela spelet har vi utökat listan med ord som filtreras ut av vårt chattfilter.

Vilken åldersgräns har Minecraft?

Spelet rekommenderas från 7 år och uppåt.

Hur kan jag barnsäkra Minecraft?

Att spela Minecraft offline (dvs. själv eller med kompisar inom det egna hushållet) anser vi vara relativt harmlöst, även om det förekommer svärd, tecknat våld och annat i spelet. 
Men vid onlinespel:
Stäng av chatten
Prata med ditt barn om hur man beter sig mot varandra och att de så snabbt det ser något olämpligt att de kan komma till er
Spela med ditt barn

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *