Barnsäkra webben för trygg surfning:

surf barnsäker

Webben är full av innehåll. Mycket kan vara bra för ditt barn men vissa delar vill du nog att de inte ska se. Hur bär jag mig åt för att barnsäkra webben?Hur skapar jag en trygg surfning för mina barn? Vi går igenom de bästa tipsen, vissa saker kan du göra ganska enkelt och vissa saker är långsiktiga mål.

De är två sätt du kommer åt det här. Ett är genom att teknisk förhindra att olämpliga sidor kommer upp avsiktligt eller oavsiktligt. Nummer två är att ha en dialog med ditt barn om vad och varför det här är viktigt. 

Åtta råd för att barnsäkra från Surfa Lugnt

1. Ta en liten stund varje dag och prata om internet med ditt barn!
Prata på samma sätt som man frågar vad som hänt i skolan, på träningen eller när de var ute och lekte på gården. För många unga idag är det ingen större skillnad på att träffas via en dator eller på riktigt.

2. Våga vara vuxen och sätt gränser!
Det är aldrig bra för barn att använda datorn för länge eller besöka sidor med stötande innehåll. Särskilt inte om det börjar gå ut över skolarbetet eller den fysiska hälsan. Sätt tydliga tidsgränser om du anser att barnet surfar för mycket eller för länge. Säg ifrån om du anser att barnet är inne på sidor med ett innehåll som du inte tycker passar.

3. Våga vara nyfiken!
Fråga hur saker fungerar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är.

4. Lär dig själv!
Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för ditt barn. Läs gärna de texter som handlar om vilka som äger sidorna, samt hur man gör om man behöver anmäla. På så sätt kan du vara mer förberedd om något skulle gå snett.

5. Sätt upp gemensamma regler!
Prata med barnet om hur länge hon eller han ska få surfa. Barnet kanske själv har tankar om hur lång tid som är okej. Prata även om vad för slags information om sig själv som är okej att publicera. Det är inte farligt att lägga upp bilder av sig själv på nätet, men man måste tänka noga på vilka man gör bilden tillgänglig för.

6. Hjälp till att anmäla om något skulle hända!
Om barnet råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna på barnets berättelse och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid! På de allra flesta sidorna finns en anmälningsfunktion. Den brukar finnas längst ner på sidorna och stå under antingen ”anmäl” eller ”abuse”.  Om förövaren finns i barnets närhet, till exempel går i samma skola är det bra att informera skolan om vad som har hänt. Mobbning och utsatthet på internet har nästan alltid en koppling till situationen i skolan eller i klassen.

7. Var en bra förebild!
Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om man vill att barnet ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.

8. Var där!
Du behöver inte vara på alla sidor som barnen besöker för att ”vara där”. Det räcker ibland med att förstå vad de pratar om. Då är det lättare för dig att finnas där när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa. Du kan vara där när något gått snett och de behöver hjälp. Eller du kan vara där som en närvarande vuxen på nätet.

Hur gör tekniskt för att förhindra barnsäkra surfandet?

Här hittar du två guider för hur du ser till att barnsäkra webbrowsern, den app som vi surfar webben på, hjälper dig att filtrera bort sådant som du inte vill att dina barn ska se. 

Så här gör du i Apples Safari browser:

Förhindra webbinnehåll

iOS kan automatiskt filtrera webbplatsinnehåll för att begränsa åtkomst till vuxet innehåll i Safari och appar på din enhet. Du kan även lägga till specifika webbplatser till en godkänd lista eller blockeringslista, eller så kan du begränsa åtkomst till endast godkända webbplatser. Gör så här:

  1. Gå till Inställningar > Skärmtid.
  2. Tryck på Begränsningar för innehåll och integritet och ange din lösenkod för Skärmtid. 
  3. Tryck på Innehållsbegränsningar och tryck sedan på Webbinnehåll.
  4. Välj Obegränsad tillgång, Begränsa webbplatser med vuxet innehåll eller Endast tillåtna webbplatser. 

Du kanske behöver lägga till information, som webbplatsen du vill begränsa, beroende på vilken åtkomst du tillåter.

från Apples guide

Så här gör du med Googles Chrome browser:

Kontrollerade användare kan inte skapas eller redigeras

Det går inte längre att skapa kontrollerade profiler för att styra och visa vilka webbplatser som någon besöker.

Om du redan har skapat en kontrollerad profil kan du fortsätta att använda den. De nuvarande inställningarna fungerar fortfarande.

Men du kan inte

  • lägga till en ny kontrollerad profil
  • flytta en kontrollerad användare till en vanlig profil
  • redigera inställningar för en kontrollerad profil
  • godkänna eller avvisa internetbegäranden
  • se aktivitet för den kontrollerade profilen på chrome.com/manage.

Om du vill hantera Chrome för ditt barn skapar du ett konto för honom eller henne via Family Link.

från Googles guide

Hitta fler How to guider här lär dig mer trix för att barnsäkra

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *