Hur frigör du lagringsutrymme på iPhone och iPad

Om din iPhone eller iPad är full finns det flera saker du kan göra för att få tillbaka lagringsutrymme. I den här guiden går vi igenom flera alternativ och metoder som är tillgängliga för att frigöra lagring på iOS-enheter. Fortsätt läsa för att lära dig vad de är.

Varje iPhone och iPad levereras med en fast lagringskapacitet från 16 GB till 512 GB för iPhone och 16 GB till 1 TB för iPad. Här är en finns en guide som hjälper dig i valet av iPad. Även om det alltid är en bra idé att köpa en modell med det största lagringsutrymmet du har råd med, kan till och med de högsta lagringsenheterna fyllas, och det händer ofta när du minst förväntar dig det.

Från den musik du köper och de appar du laddar ner, till de foton du tar och de meddelanden du får, allt innehåll måste leva någonstans på din enhet. Och när din iPhone- eller iPad-lagring är full är det inte så att du kan öka den. Vad du kan göra är dock att frigöra ditt befintliga lagringsutrymme. Här är hur.

Grundläggande lagringsbesparande tips

Apple är medvetet om att många människor kämpar för att hantera lagring på sina enheter, varför det har introducerat fler och fler verktyg med successiva versioner av iOS för att hjälpa användarna att hålla koll på de typer av appar och media som ofta äter upp värdefulla megabyte.

Starta appen Inställningar och välj Allmänt -> iPhone / iPad-lagring , och mängden lagringsutrymme du har använt visas i det färgkodade fältet högst upp. Under det kan du se en lista med rekommendationer för att optimera lagring genom att t.ex. granska och ta bort stora bilagor .

ta bort stora bilagor ios 14 e1618313328992


Dessa rekommendationer följs av en lista över installerade appar och mängden lagring som alla använder. Listan berättar också när du senast använde varje app, så att du enkelt kan hitta och ta bort de appar som du inte har använt på ett tag eller inte alls.

inställningar


När du tar bort en app tas dess ikon, appdata och all användargenererad data bort. Det är bra om du inte tänker använda appen igen, men Apple låter dig också ladda ner appar, vilket frigör lagringsutrymme, men lämnar appens ikon och användardata på plats. Om en app du använder mycket tar mycket utrymme är det värt att kontrollera om du kan rensa cache som är associerad med den.

ta bort onödiga appar ios1 offload


Ett annat alternativ som Apple lade till iOS för inte så länge sedan är möjligheten att förhindra att din iPhone eller iPad automatiskt installerar programuppdateringar . Det brukade vara så att nya programuppdateringar laddades ner automatiskt i bakgrunden och sedan installerades via en automatisk uppdateringsfunktion. I iOS 13.6 och senare innehåller appen Inställningar dock växlar som låter dig välja om uppdateringar laddas ned automatiskt.

programuppdatering

Återta utrymme som tas upp av foton

Bilderna som du håller på din iPhone eller iPad tar naturligtvis lagringsutrymme på din enhet, vilket kan fyllas snabbt beroende på tillgänglig lagringskapacitet och hur mycket innehåll du har.

Om du ser ett meddelande om att enhetens lagring är full är det värt att kolla in ett systemalternativ som heter Optimize Storage , som är utformat för att fungera med iCloud Photos. Den här funktionen ersätter foton med full upplösning på din iOS-enhet med mindre versioner av enhetsstorlek som tar upp mycket mindre lagringsutrymme, medan bilderna i full upplösning förblir utanför enheten i iCloud.

inställningar


Ett annat sätt att beskära ditt fotobibliotek är att leta efter överflödiga bilder tagna i Burst Mode . Burst Mode refererar till när kameran på din iOS-enhet tar en serie bilder i snabb följd, med en hastighet av tio bilder per sekund.

Det är ett utmärkt sätt att skjuta en actionscen eller en oväntad händelse, eftersom det alltid är mer troligt att du hamnar med bilden du siktade på. Men det genererar också många oönskade bilder, så det är bra att välja den bästa bilden för säker förvaring och ta bort resten för att spara på lagringsutrymme.

foton


Om du har en äldre iPhone kan du också spara utrymme när du fotograferar i HDR. På iPhone X och tidigare modeller, när kameran tar ett automatiskt HDR-foto, kan det också behålla standardbilden i ditt fotobibliotek, vilket är användbart för jämförelse eller för när HDR-bilden inte kommer ut som förväntat. Men om du vill kan du inaktivera den här funktionen och därmed spara lite lagringsutrymme.

I vissa fall kan du se att ditt fotobibliotek blir större även när du inte har tagit bilder på din enhet. Till exempel kan media som människor delar med dig via WhatsApp sparas automatiskt på din iPhones kamerarulle. Lyckligtvis kan du enkelt förhindra detta standardbeteende genom att inaktivera Spara till kamerarulle i WhatsApps inställningar i appen.

whatsapp


Självklart, om ditt fotobibliotek känns som att det är borta från kontroll är en lösning att börja om och ta bort alla foton på din iPhone . Se bara till att du redan har säkerhetskopierat en säkerhetskopia som du vill behålla, och var medveten om att om du tar bort dina foton med iCloud Photo Library aktiverat raderas dina foton från ALLA dina enheter.

Återta utrymme som tas upp av videor

Några av ovanstående fototips gäller för videor som är lagrade i enhetens fotobibliotek. Det finns dock andra sätt att förhindra att videoinnehåll äter upp lagringsutrymme. Du kan till exempel anpassa upplösningen och bildfrekvensen för inspelad video för att minska filstorleken i Inställningar -> Kamera -> Spela in video .

inställningar


Annars, om du regelbundet laddar ner Apple Fitness + -videor till din ‌iPhone‌ eller ‌iPad‌, kolla rekommendationerna i Inställningar -> Allmänt -> iPhone-lagring och du bör se dem listade under Granska nedladdade videor , där du kan ta bort dem individuellt eller i bulk .

inställningar


Om du har en Apple TV + -prenumeration eller har hyrt eller köpt filmer via iTunes kan du ladda ner videor med Apples TV-app för att titta på dem offline. Men om du vill spara utrymme, se till att du har valt Snabba nedladdningar (lägre kvalitet, använder mindre lagringsutrymme) i Inställningar -> TV -> Mobildata – det betyder videor av lägre kvalitet, men de använder mindre lagringsutrymme .

inställningar

Återta utrymme som tas upp av andra appar och media

WhatsApp har ett inbyggt verktyg för mediahantering som kan hjälpa dig att identifiera, välja och radera GIF-filer, foton och videor som kan fylla din telefon.

whatsapp


Verktyget grupperar stora filer och media som har vidarebefordrats många gånger, sorterat filer efter storlek i fallande ordning och ger ett sätt att förhandsgranska filer innan de tas bort. Du kan också se en förhandsgranskning av media innan du väljer en eller flera filer att radera. För att komma åt lagringshanteringsverktyget, starta appen och gå till Inställningar -> Lagring och data -> Hantera lagring .

Om du abonnerar på Apple Music kan du ladda ner låtar, spellistor och album från ‌Apple Music‌-katalogen till din iPhone eller iPad för offline-lyssnande, men det kan gradvis äta upp enhetens lagringsutrymme över tiden.

Lyckligtvis har Music-appen en praktisk funktion som kan växa i gång när enhetens lagringsutrymme blir lågt och automatiskt ladda ner låtar som du inte har spelat på ett tag för att skapa plats för nyare.

aktivera optimerad lagring för apple-musik


Kontrollera Inställningar -> Musik -> Optimera lagring och se till att omkopplaren Optimera lagring är aktiverad. Härifrån kan du också välja ett minimilagringsbelopp som du vill behålla för musik innan nedladdade låtar börjar tas bort från din enhet. Du kan också övervaka lagringsutrymme genom att stänga av automatiska nedladdningar i Inställningar -> Musik och ladda ner nya låtar manuellt vid behov.

Apple Music kan användare också ta bort enskilda spår i Music-appen. Håll bara ned ett objekt, välj Ta bort … från popup-menyn och tryck sedan på Ta bort nedladdning när du uppmanas att göra det.

Det finns flera sätt att trimma fett från Messages-appen. Till exempel kan iOS automatiseras för att kasta gamla meddelanden som har funnits på din enhet längre än en viss tidsperiod.

meddelanden


Dessutom, om du trycker på kontaktbubblan (arna) och sedan på informationsknappen ( i ) högst upp i en meddelandekonversation, kan du också se alla filer som har skickats till dig i chattråden på en lättillgänglig plats , där du kan ta bort dem alla på ett tag.

meddelanden


Meddelanden i iCloud lagrar, som namnet antyder, dina iMessages i Apples molnservrar snarare än på var och en av dina enskilda enheter. En av fördelarna är att dina meddelanden, foton och andra meddelande bilagor lagras i ‌iCloud‌, vilket frigör utrymme på dina enheter. Du kan aktivera det i appen Inställningar genom att trycka på din Apple ID-banner och välja iCloud -> Meddelanden .

inställningar


Andra Apple-appar som är värda att kontrollera är Books-appen och Voice Memo-appen. Om du lyssnar på många ljudböcker, försök att nixa din bakre katalog och granska alla gamla röstmemoinspelningar för att se om du behöver dem mer.

Avslutar

Vi har gått igenom de viktigaste lagringsbesparande tipsen för iPhone och iPad, men beroende på ditt användningsfall kan det finnas andra sätt som du kan frigöra utrymme på din enhet. Om du till exempel gör en hel del filhantering på enheten i appen Filer, överväg att komprimera stora filer och mappar genom att välja Komprimera från snabbmenyn.

filer


Om du fortfarande har lite utrymme och har tömt alla ovanstående alternativ kan det vara värt att använda alternativet ”nuke” – en ren installation – genom att radera din enhet och börja om . Om det inte hjälper kan det vara dags att uppgradera din enhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *