Instagram och barn – en föräldraguide

Instagram är den näst vanligaste sociala mediet bland ungdomar efter SnapChat. Här är föräldrsguiden som ger dig tipsen, förklarar funktioner och beskriver hur ditt barn använder Instagram. Den hjälper dig också hur du kan skydda ditt barn. 

Vad är Instagram?

Instagram är en enkel app för delning av foton och filmklipp som har en stor och växande användarskara, särskilt bland unga. Precis som alla andra använder ungdomar appen för att fånga speciella ögonblick, men också för att föra samtal på ett roligt sätt. Med hjälp av foton, filter, kommentarer, bildtexter, uttryckssymboler, hashtaggar och länkar till andra ställen diskuterar de och delar intressen. Appen finns för Apples iPhone, iPad och iPod Touch samt för Android-telefoner.

Källa Vardagsanvändning av internet 11-19 år – Svenskarna och internet

Vad gör ditt barn på Instagram?

 • Lägger upp nya bilder och 30-sekundersfilmer som sparas på profilen.
 • Lägger upp bilder eller filmer i “Stories” som försvinner efter 24 timmar.
 • Delar bilderna på Facebook, Twitter, Foursquare, Tumblr och Flickr.
 • Tittar på kompisars bilder, kommenterar, gillar (”lajkar”), pingar varandra.
 • Följer kändisar, influencers och företag de gillar.
 • Skickar meddelanden till varandra.
 • Sänder live från sitt konto.
 • Lägger upp Boomerangfilmer som är små korta filmer som spelas upp fram och tillbaka.

Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram

Varför gillar tonåringar Instagram?

De gillar att umgås med sina vänner och dela med sig. Med Instagram går detta att göra på ett enkelt och roligt sätt. Tonåringar gillar att ta foton och spela in filmklipp för att sedan beskära, förbättra, dela och kommentera dem. Men kommentarerna är mer än bara kommentarer – i själva verket är allt detta ett sätt att umgås på.

Har Instagram någon åldersgräns?

Man måste vara 13 år för att använda tjänsten.

Vilka är riskerna med att använda Instagram?

Det finns inget som särskilt utmärker Instagram, utan de saker som föräldrar oroar sig för gäller alla sociala medier: olämpliga beteenden, foton eller filmklipp som kan skada en tonårings rykte eller dra till sig fel slags uppmärksamhet. Föräldrar oroar sig också för att personer som deras tonåringar inte känner kan kontakta dem. Du som vuxen kan engagera dig och hjälpa unga att hantera dessa risker genom dessa råd.

Vilket är det bästa sättet att hjälpa tonåringar att använda Instagram på ett säkert sätt?

I alla sociala medier ökar tryggheten om man respekterar sig själv och andra. Inlägg och kommentarer på foton och filmklipp som vi skapar återspeglar oss själva och andra. Allt blir en del av vår offentliga profil. Genom att respektera andra när man delar, taggar och kommenterar material blir Instagram en trevlig plats för alla. De flesta tonåringar vet hur de ska sköta detta, men det skadar inte om du som vuxen försäkrar dig om att tonåringen inte publicerar utmanande bilder eller interagerar på ett olämpligt sätt med personer som han eller hon inte känner.

Bör tonåringens profil vara privat?

För många tonåringar är en del av det roliga med Instagram att få många följare och detta är en bra sak att som vuxen prata om. Om du har ett offentligt konto på Instagram kan vem som helst följa dig. Ett privat konto innebär att du måste godkänna alla som vill följa dig och därför vill många vuxna att tonåringen ska börja använda Instagram med ett privat konto. Men det är ingen garanti för att tonåringen inte kommer att synas på Instagram eller en annan fotodelningstjänst. Även om en tonåring inte har något Instagram-konto utgör det inte någon garanti för att han eller hon inte kommer att finnas med på ett foto. Alla bilder som delas på nätet kan spridas vidare.

Att göra om något tråkigt händer

Du kan ta bort din tagg. Endast den person som publicerar kan tagga personer i inlägget, men – om den personens profil är offentlig – kan vem som helst som taggats av personen som skapade inlägget ta bort sin tagg. Du kan ta bort din tagg genom att trycka på ditt användarnamn i ett inlägg, men endast om inlägget är offentligt eller om du följer personen som har taggat dig.

Du kan blockera en person om det krävs. Om någon trakasserar dig, till exempel genom att upprepade gånger tagga dig i bilder som du inte gillar, skickar många direktmeddelanden till dig eller försöker starta ett obehagligt samtal med dig, kan du blockera personen så att han/hon inte kan tagga dig, kontakta dig direkt eller nämna dig i kommentarer. Personen kan inte heller se din profil eller söka efter ditt konto. Om du vill blockera en användare går du till hans eller hennes profil och väljer knappen Meny   uppe till höger och väljer sedan Blockera användare. (Android-användare går till profilen som ska blockeras och trycker på de tre små fyrkanterna . Välj Blockera användare.)

Du kan ta bort dina inlägg. Om du vill ta bort ett av dina egna foton eller filmklipp klickar du på de tre punkterna nere till höger under fotot/filmklippet och väljer Ta bort. På den menyn kan du även dela ditt inlägg eller skicka det via e-post. Men om du delar material på Facebook, Twitter eller andra tjänster går det inte att bort materialet från andra ställen genom att ta bort det från Instagram.

Var noga vem du delar med. Istället för att dela ett foto med alla dina följare kan du välja vem som kan se det. Klicka på ikonen Instagram Direct uppe till höger och välj vem du vill dela det med (upp till 15 personer).

Du kan flagga olämpliga inlägg. Du kan anmäla andra personers olämpliga foton, filmklipp eller kommentarer, eller anmäla användare som bryter mot Instagrams gemenskapsregler. Klicka på prickarna längst ned på skärmen under inlägget och klicka sedan på Anmäl olämpligt innehåll. Om det är brådskande kan du skicka ett e-postmeddelande till Instagram från hjälpcentret. Du hittar hjälpcentret genom att trycka på Profil , och sedan trycka på knappen med ett kugghjul . (Android-användare trycker på Profil , och sedan på de tre små fyrkanterna   .) Då visas en skärm där du kan klicka på Support.

Du kan ignorera meddelanden i listan Förfrågan. När foton eller filmklipp skickas till dig hamnar bara de som kommer från personer som du följer i mappen Direct. Foton från alla andra hamnar i mappen Förfrågan. Om du inte vill ta emot Instagram-material från en person du inte känner ignorerar du alla foton i mappen Förfrågan. Om du ignorerar dem i två veckor förvinner innehållet automatiskt. Om du endast vill se foton från personer du känner – begränsa vilka du följer.

Prata gärna med ditt barn om detta:

Har du… 

… privat eller offentlig profil?

… flera profiler?

… påhittat eller riktigt namn?

… råkat ut för mobbning, taskiga kommentarer?

… oroat dig för vad någon ska tycka om dina bilder?

… oroat dig för att kompisar ska sprida bilder på dig?

… blivit kontaktad av någon okänd person?

… koll på att andra kan ta skärmdumpar av dina bilder?

… koll på hur algoritmer styr flöden?

… koll på de lagar och användarvillkor som gäller för bilder, filmer och kommentarer?

Källa Instagram – Statens medieråd

Vill du ta bort ett konto?

 1. Logga in på kontot som du vill radera.
 2. Om du vill spara din information så hämta en kopia under den här sidan.
 3. Gå sedan in på sidan Inaktivera eller ta bort ditt konto.
 4. Välj därefter Avsluta mitt konto.
 5. Kontot är nu borttaget.

Vad händer efter att kontot raderats? 

Efter att du har avslutat ditt konto så tar det upp till 90 dagar innan Facebook (som äger Instagram) har raderat allt. Informationen är under den här tiden inte tillgänglig för andra Facebookmedlemmar. Meddelanden som du har delat med andra kan finnas kvar även efter att du har tagit bort ditt konto.

3 kommentarer till “Instagram och barn – en föräldraguide”

 1. Pingback: Vad är Instagram Reels? En föräldraguide | Digitala Föräldrar

 2. Pingback: Dataspel: Föräldraguide för att hålla barnen säkra online | Digitala Föräldrar

 3. Pingback: Influenser eller Youtuber - Vad är det? | Digitala Föräldrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *