PUBG, vad är det? En föräldraguide

Vad är egentligen PUBG? Är det säkert för mina barn? Vi reder upp begreppen och hjäper dig barnsäkra (så gott det går) PUBG.

PUBG

Vad är PUBG?

PlayerUnknown’s Battlegrounds, bättre känd under förkortningen PUBG, är en storskalig militärskjutarspel för flera spelare. Du spelar i lag med en till fyra spelare som tävlar om att vara de sista som överlever. Det finns ingen återupplivning, så bara en död lämnar spelare som sitter på sidlinjen och väntar på sina vänner eller, när deras lag är eliminerat, i kö för nästa match. Denna spelstil kallas för Battle Royal.

Till skillnad från den tillgängliga Fortnite är PUBG en mer realistisk och våldsam upplevelse. Spelet är för närvarande tillgängligt på PC, Xbox One, Android och iOS. Utvecklaren PUBG Corporation bekräftade att en PS4-version kommer snart och att andra plattformar utvärderas.

Så här kan det se ut när ditt barn spelar:

Så här går spelet till:

 Det börjar med att 100 spelare startar från ett flygplan för att sedan valfritt hoppa ut med fallskärm någonstans i spelkartan. När man landat med fallskärmen ska man börja plundra övergivna byggnader på saker som vapen, fordon, skyddsvästar, skyddhjälmar, granater, mat, bandage, medkits etc. Det gäller göra detta fort, då man annars kan bli dödade av fiender som är i närheten. Under spelets gång kommer spelarean successivt att minska med tiden och då gäller att hålla sig inom den vita cirkeln och ta ut fiender för att hålla sig vid liv. Bara en spelare/ett lag kan vinna i en match och få utmärkelsen ”Winner Winner Chicken Dinner”.

Är PUBG lämplig för ditt barn?

Spelet har en officiell åldergräns på 13 år eller äldre.

PUBG riktas uttryckligen mot en mogen publik. Även om det inte har topp-och-talet våld, är konststilen realistisk.

Vuxet innehåll

Barn riskerar att utsättas för stötande eller våldsamt innehåll från andra spelare. I början av varje spel spawnar alla 100 spelare i mindre områden tillsammans medan de väntar på att börja. Ofta använder åtminstone några få spelare den här tiden för att missbruka närhetschattfunktionen för att säga stötande saker till en fångad publik.

Kommunikation med främlingar

PUBG har textchatt (endast för iOS- och Android-versioner), live, röstchatt i spelet och röstchatt i närheten. Närhetsröst är en funktion som gör att någon av de 100 spelarna i spelet kan höra varandra tala i realtid så länge de är nära varandra i spelvärlden. Om ditt barn spelar PUBG med vänner på Xbox Live eller Steam, är det bästa kommunikationsalternativet att använda de inbyggda röstchattfunktionerna som följer med dessa tjänster och samtidigt inaktivera röstfunktioner för närhet som öppnar möjligheten att höra från främlingar.

Det finns ett rapporteringssystem i spelet för enskilda spelare. Medan de flesta anmärkningsvärda förbud är relaterade till fusk, rekommenderar PUBG Corporation att rapportera spelare som passerar linjen när det gäller banning eller hot.

Så här barnsäkrar du PUBG

Inställningar för säkerhet i spelet

För PC-, iOS- och Android-spelare kan spelinställningar och rapportsystem användas för att skapa en lämplig miljö för barn. För Xbox One-ägare gäller standardfunktionerna för Xbox Live-sekretess.

Text kan vara viktigt för kommunikation i PUBG, men mängden banning och annat stötande innehåll som produceras av vissa spelare är olämpligt för barn. Att slå på blantringsfiltret i inställningarna rekommenderas för föräldrar som är nöjda med enkel ordcensur.

Hur man stänger av röstchatt

För PC-, iOS- eller Android-användare

Klicka på kugghjulsikonen med ordet Inställningar bredvid.
Välj Ljud.
Under rubriken röstchattläge väljer du Stäng av.
Välj Ingen i röstchattkanal.
Om du vill tillåta festchatt men inte närhetsröst, under röstchattkanal istället för Ingen, välj Party.
För iOS- och Android-användare är flödesfiltret på hela tiden, utan möjlighet att inaktivera det. Det finns inget alternativ att stänga av chatt. Det finns ingen textchatt i de andra versionerna av spelet.

För Xbox One-användare

Besök https://account.xbox.com/sv-US/settings. Logga in med Xbox Live användarnamn och lösenord ditt barn använder.
Klicka på Sekretess och säkerhet på nätet. Varje spel har olika inställningar. Välj PlayerUnknown’s Battleground.
Leta efter andra kan kommunicera med röst, text eller bjuda in inställningar och välja Blockerad. Detta inaktiverar röst- och textkommunikation för PUBG på kontot.

Så här rapporterar/blockar du en annan spelare

Visa dem hur man rapporterar eller blockera andra användare Ditt barn kan stöta på upprörande eller negativa saker när man spelar. Om detta händer, kanske de vill rapportera eller blockera dem. Det finns en rapport knapp i spelet som du kan använda om någon vara olämpligt eller kränkande. Du kan också rapportera och blockera andra spelare i en chatt genom att klicka på deras namn. Och kom ihåg att låta ditt barn vet att de alltid kan prata med dig om oroande saker som de ser på nätet.

  1. Gå till fliken ’COMMUNITY’ och ’search for friends’
  2. Klicka på namnet -> Mer -> Rapportera överträdelse

Vilken åldersgärns har PUBG

13+ Officiell åldersgräns
PUBG riktas uttryckligen mot en mogen publik. Även om det inte har topp-och-talet våld, är konststilen realistisk.

Vad kostar PUBG?

PUBG finns får PC, Xbox iOS och Android. Spelet prissättning beror lite på. Runt 30 dollar.
Det finns en free to play variant.

Hur barnsäkrar jag PUBG?

Visa ditt barn hur hen kan rapportera spelare som inte uppför sig. Vår guide visar dig hur!
Du kan också avaktivera röstchatten!
Viktigast av allt. Se till att ditt barn alltid känner att hen kan prata med dig om något som fått barnet att känna sig olustigt har hänt i spelet.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *