Ring videosamtal med Zoom – en föräldraguide

Zoom är en app för videokonferenser, designad för företagsanvändning, som har blivit populär bland individer och skolor som ett sätt att hålla kontakten när de inte kan träffas personligen. Den gratis versionen låter upp till 100 deltagare videochatta men avslutar möten med tre eller fler personer efter 40 minuter.

Åldersgräns: 16 år

Läs vår guide om FaceTime och videosamtal på Messenger

Så fungerar lösenord och väntrum på Zoom:

Alla möten i Zoom är nu automatiskt lösenordsskyddade och har ”väntrum” aktiverat.

Varje Zoom-möte har en nio-siffrig ID-kod som ger dig tillgång till samtalet, som också visas i möteslänken. Lösenordsskyddet innebär att du behöver ett lösenord för att komma in i mötet, även om du redan har ID-koden. Men de som går in med en länk behöver inte ange lösenordet. Det är viktigt att påminna ditt barn att inte dela zoomlänkar med någon annan än sina vänner. De borde inte dela dem på sociala medier, i spelchattar eller på gruppchattar.

Det bästa sättet att hålla videosamtal bara mellan vänner eller familj är att se till att varje möte har ett annat lösenord. Visa ditt barn hur du gör detta och påminna dem om att vara försiktiga med vem de delar lösenordet med.

I väntrummet kan värden selektivt ta emot personer som väntar på att gå in i videosamtalet, om de inte känner igen någon som de kan välja att inte släppa in dem. Påminn ditt barn att inte släppa någon i en chatt som de inte känner .

Kolla in Zooms webbplats för information om hur du ställer in ett lösenord och väntrum .

Begränsa skärmdelning, byta namn på och virtuella bakgrunder

Med zoom kan du dela skärm under videosamtal och lägga till virtuella bakgrunder (bilder som visas bakom varje person). Du kan också ändra ditt namn. Detta kan leda till att personer delar ord, bilder eller videor som ditt barn kan tycka upprörande eller olämpligt. Om du är värd kan du välja att endast värden kan skärmdela och att virtuella bakgrunder är avstängda när du ställer in samtalet. Du kan också begränsa deltagarnas förmåga att ändra namn.

Detta fungerar dock bara om du är värd. När ditt barn chattar med vänner, se till att du övervakar dem för att se till att bakgrunderna är lämpliga och prata med ditt barn om vad de delar. Vi rekommenderar också att du pratar med de andra föräldrarna för att säkerställa att säkerhetsfunktionerna är inställda. (Och samma sak gäller lärare!) Skärmdelning och virtuella bakgrunder kan vara roliga om de används korrekt och med tillsyn.

Zoom har också användbar information på deras webbplats om hur man hanterar deltagare i ett möte .

Utforska alla zoominställningar och kontroller

Zoom har många olika inställningar och kontroller, varav några är avsedda för företag men vissa kan också vara användbara för dig.

Zoom har användbar information om alla deras inställningar och kontroller , som vi rekommenderar att du utforskar med ditt barn innan någon använder appen.

Men du kanske vill börja med Zooms råd om att komma igång , inklusive att ställa in det säkert på ditt skrivbord och mobil.

Lär dig om textchattfunktionen

Förutom att kunna videochatta, har Zoom också en textchattfunktion inom samtal. Du kan skicka ett skriftligt meddelande till hela gruppen eller till enskilda personer i samtalet.

Den här funktionen är inte direkt uppenbar och vissa föräldrar kanske inte ser den här funktionen medan de övervakar sitt barn. Det är viktigt att vara medveten om textchatten eftersom barn fortfarande kan få något upprörande eller olämpligt här.

Om du är värd kan du välja vem de andra kan chatta med eller inaktivera funktionen helt och hållet.

Kolla in Zooms webbplats för information om hur du kontrollerar och inaktiverar chatt i mötet , samt hur och var chatthistorik lagras .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *