Snapchat – en föräldraguide

Snapchat är ett Socialt medie som endast finns som Mobilapp. Användare kan ta bilder eller spela in videoklipp och sedan lägga på filter, stickers, text eller rita på dem.

Här är föräldraguiden där vi reder ut begreppen och ger dig verktygen att prata och hjälpa ditt barn vara säkert.

Få de senaste tipsen automatiskt!

Genom att registrera din email får du de senaste inläggen till din mail.

Vad är Snapchat?

Källa  Wikipedia

Socialt medie som endast finns som Mobilapp. Startades 2011 med 187 miljoner användare världen över. 

Användare kan ta bilder eller spela in videoklipp och sedan lägga på filter, stickers, text eller rita på dem. Dessa kallas ”snaps” och kan sedan skickas till vänner eller läggas upp på användarens ”story”. Användaren kan välja hur länge mottagare kan visa deras snaps, mellan 1 och 10 sekunder, varefter bilden försvinner från mottagarens skärm såvida denna inte valt att ta en skärmdump. Om bilden inte visats för mottagaren sparas den i trettio dagar innan den försvinner. 

I juni 2017 släppte Snapchat en ny funktion vid namnet ”Snap map” där man kan se var sina vänner befinner sig.

Vilka använder Snapchat?

Enligt Svenskarna och internet undersökning bland ungdomar är Snapchat det vanligaste sociala mediet. Mer är 3 av 4 pojkar och flickor i åldrarna 11-19 år använder tjänsten dagligen. 

Prata gärna med ditt barn om detta:

Källa Statens medieråd

Har du…

… påhittat eller riktigt namn?

… råkat ut för mobbning, taskiga kommentarer?

… olika sätt att bemöta näthat?

… koll på att vem som helst kan följa dig?

… spridning av bilder?

… blivit kontaktad av någon okänd person?

… koll på de lagar och användarvillkor som gäller för bilder, filmer och kommentarer?

… koll på att du får en notis om någon tar skärmdump av din bild?

… koll på att bilden finns kvar i 30 dagar om den inte har öppnats av mottagaren?

… koll på att dina vänner kan se på en karta var du befinner dig?

Tips för att hålla ditt barn säkert

Snapchat Etikett: 

Var snäll och respektfull mot andra Snapchatters. Var tankeväckande på vad du snäpp, och skicka inte människor något de inte vill ha.

Snaps försvinner, men …: 

Kom ihåg att även om Snaps är utformade för att försvinna kan en vän fortfarande ta en skärmdump eller ta en bild med en annan enhet.

Sekretessinställningar: 

Kontrollera dina integritetsinställningar för att välja vem som kan skicka dig Snaps, eller visa dina berättelser och plats på Snap Map.

Vänner: Snapchat skapades för att hålla kontakten med dina nära vänner, så vi skulle föreslå att aldrig lägga till vänner som du inte känner i verkliga livet.

Riktlinjer för gemenskapen: 

Läs upp och följ våra communityriktlinjer och försök hjälpa dina vänner att följa dem också!

Rapportera säkerhetsproblem: 

Om du stöter på något upprörande, eller om någon ber dig att göra något olämpligt eller som gör dig obekväm, rapportera Snap till oss – och prata med din förälder eller en pålitlig vuxen om det.

Om du någonsin behöver rapportera något, håll bara intryckt på det Snap du tittar på och tryck sedan på -knappen för att nå ut till oss. Du kan också rapportera ett Snapchat-säkerhetsproblem på webben.

Mobbning: 

Om någon mobbar dig eller trakasserar dig, rapportera Snap till oss – och prata med din förälder eller en betrodd vuxen om det. Du kan också alltid blockera personen och lämna gruppchatt där mobbning äger rum.

Ytterligare hjälp: 

Kolla in NetSmartz för mer information om cybermobbning. Snapchat samarbetar också med Crisis Text Line för att ge ytterligare stöd och resurser till Snapchatters i USA. Skriv bara KIND till 741741 för att chatta med en live, utbildad krisrådgivare på Crisis Text Line. Denna tjänst är gratis och tillgänglig dygnet runt!

Internationella resurser finns tillgängliga via vår supportwebbplats.

Lösenordssäkerhet: Håll ditt lösenord säkert och dela det inte med andra människor, applikationer eller webbplatser under några omständigheter. Vi föreslår också att du använder ett annat lösenord för alla tjänster du använder.

Hantera ditt upptäcktsinnehåll: 

På Discover kan du titta på vännernas berättelser, förlagshistorier, föreställningar och våra berättelser för att lära dig om saker som pågår i hela världen! Du kan också bestämma vilket upptäckt innehåll du vill se.

Vänner: 

Vännerhistorier sorteras utifrån vem du håller kontakten med mest, så du ser vanligtvis de människor du bryr dig om. Läs mer om hur du hanterar dina vänner eller lägg till nya vänner.

Prenumerationer: Rätt nedanför avsnittet Vänner ser du ditt favoritinnehåll från utgivare, skapare och andra kanaler som du prenumererar på. Dessa sorteras efter vilken Story uppdaterades senast.

För dig: 

Här hittar du en växande lista med rekommenderade berättelser från utgivare och skapare som du inte prenumererar på ännu – liksom sponsrade berättelser och berättelser från vårt samhälle runt om i världen. Om du verkligen inte gillar en viss berättelse som du stöter på kan du alltid hålla in den och trycka på ’Dölj’ för att dölja berättelsen och andra gillar den.

Dölja berättelser om Discover: 

Du kan alltid dölja alla berättelser som du inte vill se. Håll bara in en berättelse och tryck på ’Dölj’.

Rapportera berättelser om Discover: 

Om du stöter på något olämpligt på Discover, vänligen kontakta oss! Håll bara in den olämpliga snapen och tryck på -knappen för att rapportera den.

Åldersgräns: 

Snapchat gjordes för personer 13 och äldre. Om du har ett barn under 13 år som använder Snapchat, vänligen kontakta oss med ditt barns användarnamn och verifiering av ditt förhållande.

FaQ om SnapChat:

Vad är SnapChat?

Socialt medie som endast finns som Mobilapp. Startades 2011 med 187 miljoner användare världen över. Användare kan ta bilder eller spela in videoklipp och sedan lägga på filter, stickers, text eller rita på dem. Dessa kallas ”snaps”.

Hur vanligt är SnapChat bland ungdomar i Sverige?

Enligt Svenskarna och internet undersökning bland ungdomar är Snapchat det vanligaste sociala mediet. Mer är 3 av 4 pojkar och flickor i åldrarna 11-19 år använder tjänsten dagligen. 

Hur kan jag skydda mitt barn?

Snapchat har en åldersgräns på 13 år. Men följ våra tips på Digitala föräldrar där vi har sammanställt tips från Snapchat och andra källor. 

Få de senaste tipsen automatiskt!

Genom att registrera din email får du de senaste inläggen till din mail.

Etiketter:

7 kommentarer till “Snapchat – en föräldraguide”

  1. Pingback: Instagram - en föräldraguide | Digitala Föräldrar

  2. Pingback: Vad är Instagram Reels? En föräldraguide | Digitala Föräldrar

  3. Pingback: Dataspel: Föräldraguide för att hålla barnen säkra online | Digitala Föräldrar

  4. Pingback: Instagram og barn - en foreldreguide | Digitale foreldre

  5. ”Vänner: Snapchat skapades för att hålla kontakten med dina nära vänner, så vi skulle föreslå att vänskapa alla du inte känner i verkliga livet”.

    En rätt så viktig ”aldrig” har nog fallit bort i texten ovan skulle jag tro! Får ni gärna korrekturläsa och rätta till.

  6. Pingback: Influenser eller Youtuber - Vad är det? | Digitala Föräldrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *