Vad är Babblarna – en föräldrar guide

Babblarna har över 400 000 prenumeranter på YouTube och 800 miljoner visningar kan dessa figurer trollbinda barn! Vilka är dem och hur kan man använda dem på bästa sätt. Läs vår föräldraguide om Babblarna!

Babblarna logo

Vilka är Babblarna?

Babblarna är ett färgglatt gäng som tagit Sverige med storm, men de är mer än ett gäng skojiga sötnosar… De kan verkligen hjälpa barn i deras tidiga språkutveckling! I leken i Babblarnas värld, när barnen lyssnar och härmar Babblarna, utvecklas barnens eget språk. Babblarnas böcker rekommenderas för barn 0-5 år, musiken och filmerna rekommenderas från 1 år. Babblarna är ett helsvenskt koncept från Hatten Förlag.

Babba

Babba

Babba är en pratsam figur som gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig, tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.

Bibbi

Bibbi

Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och studera saker. Bibbi tänker mycket och älskar klurigheter och uppfinningar.

Bobbo

Bobbo

Bobbo är en glad och sprallig figur, men med ett hett temperament. Bobbo älskar att röra sig och dansa, och att ge sig ut på äventyr!

Dadda

Dadda

Dadda är impulsiv, kramig och lite klumpig. Dadda älskar att vara ute i naturen, och både titta, känna på och härma växter och djur.

Diddi

Diddi

Diddi far runt som ett yrväder och kan bara inte sitta still! Diddi är energisk och konstnärlig, gillar att hoppa, volta, och måla med många färger!

Doddo

Doddo

Doddo är lugn och stabil, och sätter alltid sina kompisar först. Doddo är den som ser om någon är ledsen eller utanför. Doddo älskar att sjunga.

Vem gör Babblarna?

Babblarna ges ut av Hatten Förlag, så här skriver de om sig själva:

Främst ger vi ut språkutvecklande barnböcker, spel, leksaker och material med tecken, men du hittar även facklitteratur på på temat tecken- och språkträning hos oss. Barn som behöver extra stöd i sin språkutveckling har särskilt nytta av våra titlar – men de är självklart roliga och stimulerande för alla! 

Babblarna på YouTube

Här kan du läsa tips om hur du låser skärmen på din iPhone så barnen kan hålla i den och titta på Babblarna utan att råka trycka eller komma åt något. Läs tipsen här.

Babblarna sångerna

Vad säger Wikipedia?

Babblarna är ett språkpedagogiskt material skapat av Anneli Tisell (författare) i samverkan med Iréne Johansson(Karlstadmodellens grundare), Ola Schubert (animatör och illustratör), Hannes Hagstrand (illustratör), Johan Rask (kompositör) och Hasse Sjölander (kompositör).

Figurerna är inspirerade av professor Iréne Johansson och Karlstadmodellen, en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter. Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden, där barn härmar deras ljud/namn och därmed lär sig att använda betoningar och får en melodi i sitt språk. Figurernas namn introducerades av Johansson i hennes bok Primitiv Grammatik – Ordstadium, utgiven av Studentlitteratur 1990. Figurerna uppdaterades 2006 av Anneli Tisell, Ola Schubert och Hannes Hagstrand och de fick nya former och färger (Babba blev brun, Bibbi blev gul, Bobbo blev röd, Dadda blev grön, Diddi blev rosa och Doddo blev blå). Böcker, spel, musik och filmer med Babblarna sprids till en större allmänhet genom Hatten förlag, med start 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *