Guide: Fortnite – Vad du som förälder bör vetaVad är Fortnite?

Fortnite logo

Fortnite är ett av det största spelen bland barn och ungdomar. Men vad är det? Hur spelar man? Kostar det pengar? Är det säkert för barn att spela? Dessa frågor reder vi ut i denna föräldraguide. 

Fortnite är ett av världens mest populära onlinespel och det är inte svårt att förstå varför. Spelet erbjuder en unik mix av action, strategi och byggande och är gratis att ladda ner och spela. Men som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att göra spelet så säkert som möjligt för sina barn. I den här guiden ger vi dig all information du behöver veta om Fortnite och tips på vad du som förälder kan göra.

Så här det det ut när man spelar Fortnite

Vad är Fortnite?

Fortnite är ett online-actionspel där spelare kämpar mot varandra på en öde ö för att vara den sista personen eller det sista laget som överlever. Spelet erbjuder också en kreativ läge där spelare kan bygga och skapa egna världar. Spelet är gratis att ladda ner och spela, men det finns också möjligheter att köpa in-game-föremål med riktiga pengar.

Åldersgräns Fortnite

Fortnite rekommenderas för spelare som är 12 år eller äldre enligt PEGI, Europeiska systemet för bedömning av videospel. PEGI anger också att spelet innehåller våld och skrämmande scener, så det kan vara lämpligt att se över om spelet är lämpligt för ditt barn.

Så här gör du Fortnite säkert för dina barn

  • Sätt en tidgräns: Ett av de enklaste sätten att hålla kontroll på hur mycket tid ditt barn lägger på Fortnite är att sätta en tidgräns för när spelet får spelas.

  • Föräldrakontroll: Det finns möjligheter till föräldrakontroll på spelet, såsom möjligheten att blockera köp med riktiga pengar, eller att begränsa kontakten med andra spelare via text- och röstchatt. Dessa inställningar kan hittas i spelets föräldrakontroll.
  • Prata med ditt barn: Det är viktigt att prata med ditt barn om vikten av att hålla sin personliga information privata när de spelar Fortnite eller något annat online-spel. Lär dem att inte dela personliga uppgifter med främlingar och att vara försiktiga med att acceptera förfrågningar från okända spelare.
  • Var uppmärksam: Var särskilt uppmärksam på om ditt barn visar tecken på spelberoende eller utvecklar ett dåligt beteende relaterat till spelet. Detta kan inkludera isolering, brist på intresse för andra aktiviteter, eller svårigheter att sluta spela.
  • Läs mer om Fortnite: För att få en djupare förståelse för spelet och dess innehåll kan det vara bra att läsa mer om det på officiella hemsidan eller på andra informationskällor som exempelvis https://www.pegi.info/en/home/

Fortnite är ett underhållande och spännande spel, men som förälder är det viktigt att vara medveten om dess innehåll och att sätta gränser för ditt barns användning. Med lite tid och försiktighet kan du se till att ditt barn kan njuta av spelet på ett säkert sätt.

Från Nästan alla 11-19-åringar spelar på nätet – Svenskarna och internet

Vad kostar Fortnite?

Fortnite Battle finns för PC, Mac, Xbox, Playstation och iOS och är gratis att spela. Det går dock att använda riktiga pengar för att köpa en mängd olika saker som till exempel dräkter, andra yxor och hängflygare. Alla dessa saker är kosmetiska och påverkar inte själva spelandet. Det går också att spela i lag (två eller fyra spelare).

Nyligen har Fortnite introducerar Battle pass, läs mer om det här. 

Hitta alla våra föräldraguider här

FAQ

Vad kostar Fortnite?

Fortnite Battle finns för PC, Mac, Xbox, Playstation och iOS och är gratis att spela. Det går dock att använda riktiga pengar för att köpa en mängd olika saker som till exempel dräkter, andra yxor och hängflygare. Alla dessa saker är kosmetiska och påverkar inte själva spelandet. Det går också att spela i lag (två eller fyra spelare).

Hur spelar man Fortnite?

Fortnite Battle Royale är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än motståndarna. Rekommenderad åldergräns är 12 år. I den här artikeln beskriver vi kortfattat hur spelet går till och funderar på om det är lämpligt för barn.
I Fortnite Battle Royale spelar 100 spelare i varje omgång. (Det finns även en annan variant av spelet – Fortnite Save the World – som är ganska olikt och inte lika populärt. Denna text handlar uteslutande om Battle Royale.)

Vad är Battle Pass?

Om man som spelare köper ett så kallat Battle Pass får man tillgång till extra grejor i spelet. Det kan till exempel handla om dräkter och vapen. Men även om man köper ett Battle Pass så blir grejorna inte tillgängliga direkt – man måste fortfarande spela sig till dem genom utmaningar. Prylarna ger inga extra fördelar i Fortnite men man kan se coolare ut.

Fortnite åldersgräns?

Rekommenderad åldergräns är 12 år.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *