Vad är Roblox – En föräldraguide!

Roblox är ett extremt populärt spel där spelarna själva skapar minispel åt varandra. I den här guiden vägleder vi dig och rättar ut begreppen.

Få de senaste tipsen automatiskt!

Genom att registrera din email får du de senaste inläggen till din mail.

Hitta Julklappar och presenttips på Amazon för Roblox fans! Överraska ditt barn med dessa populära Robloxfigurer att leka med https://amzn.to/3pw4633

Vad är Roblox?

Det är en onlinespelplattform skapad av Roblox Corp utgivet 8 april 2006. Det började utvecklas 2004 av David Baszucki, John Shedletsky, Matt Dusek och Erik Cassel, då under namnet Dynablocks. 2005 ändrades namnet till Roblox och blev klart 2006. Det är inte ett traditionellt datorspel, utan är istället en plattform där användare kan socialisera, spela spel, och dessutom skapa sina egna spel med hjälp av programmet Roblox Studio. Roblox slogan är Powering Imagination. Några av de mest populära spelen på Roblox är Adopt Me, Jailbreak, MeepCity, Arsenal och Bee Swarm Simulator.

Källa Wikipedia

Det är alltså inte inte spel utan en plattform för att spela massor av olika spel och/eller skapa spel med programmet Roblox Studio. Enligt Roblox har över 15 miljoner spel skapats av användarna. Denna text handlar främst om att spela spelen, inte bygga spel.

Hur spelar man Roblox?

Spelet har ingen åldersgräns utan riktar sig till ”barn och tonåringar”. Det finns många olika typer av spel och grafiskt påminner det en del om Minecraft men sin kantiga grafik.

Spelen är olika svåra och i vissa spel är det inte helt enkelt att förstå vad man ska göra. Man spelar online tillsammans med andra spelare och det finns möjlighet att chatta, skicka meddelande, bli vän med och byta saker med andra spelare.

Det finns också grupper man kan gå med i. Chatten är filtrerad, det vill säga det finns ett program förhindrar att man använder fula ord. Är spelaren under 13 år (det anger man när man skapar kontot) så används automatiskt ett än mer begränsande filter för chatten. Det finns inställningar där man kan ställa in vem som ska skicka meddelande, chatta eller bjuda in användare till spel. Föräldrar kan genom en pinkod låsa inställningar så att barnet inte kan ändra dem.

Medlemskap:

Användare kan köpa ett medlemskap som heter Roblox Premium där man får Robux i månaden, man kan få 450, 1000 och 2200 för att få tillgång till flera premium-funktioner, som t.ex. att ha flera spel aktiva på sin profil och att sälja t-shirts, tröjor, byxor samt man får Robux i månaden som blir högre beroende på vilket medlemskap man köper.

Sätt på föräldrakontroll

Du som förälder kan begränsa eller inaktivera onlinechattfunktioner och begränsa åtkomsten till en sammanställd lista med åldersanpassade spel.

https://corp.roblox.com/wp-content/uploads/2019/12/Settings.mp4

Vad kostar Roblox?

Det kostar inget att ladda ner Roblox och inget att spela. Det finns möjlighet att för riktiga pengar köpa spelets egen valuta Robux och för dessa pengar handla saker i spelet.

Är Roblox säkert för barn?

Roblox är ett kreativt spel för barn som innehåller flera olika spel gjorda av andra spelare.
Det viktigaste är att du ser över möjligheten att chatta och pratar med ditt barn om att hen ska vända sig till dig så fort barnet stöter på något.

Är spelaren under 13 år ställer Roblox automatiskt in så att chatten är mer begränsad. Det finns olika inställningar för vem som kan kontakta spelaren och vem som kan spela tillsammans med spelaren. En viktig inställning att känna till är ”Account restrictions”. Slår man på den så kan ingen chatta med spelaren eller skicka meddelande. 

Det finns mycket kul att spela på Roblox men som vanligt bör du som förälder engagera dig. 

Vad är Roblox åldersgräns?

Roblox (Xbox, PC, iOS, Android) – rekommenderad ålder (PEGI) från sju år. Här kan du spela spel som andra användare har skapat, eller kan du bygga ditt eget spel från grunden. Grafiken påminner om Minecraft. Det uppmuntras att man ska köpa saker i spelet, och flera av spelen är olämpliga för yngre barn.

Hitta alla våra föräldraguider här

Få de senaste tipsen automatiskt!

Genom att registrera din email får du de senaste inläggen till din mail.

Etiketter:

2 kommentarer till “Vad är Roblox – En föräldraguide!”

  1. Underbart att det finns föräldrar som engagerar sig med barnens digitala spel och kan förklara och varna andra föräldrar.
    Jag undrar om ni vet hur man kan begränsa köpen inuti appen Roblox så att det inte blir några dyra köp av ”misstag”?
    Vänliga hälsningar mamma lollo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *