Vad du behöver veta om lootboxar och köp i spel

Vi har hört från många föräldrar att spel har varit en populär aktivitet det senaste året. Det har hjälpt barnen att hålla kontakten med sina vänner och hålla sig underhållna under en period som har varit svår för många familjer.

Under de senaste åren har köp i appar blivit allt vanligare online och idag ger många spel spelare möjlighet att köpa ytterligare funktioner som lootboxar eller andra virtuella föremål som kan hjälpa till att förbättra deras spel.

Dessa har blivit en viktig inkomstkälla i spelbranschen men det finns risker med. Här är vad du behöver veta.

Vad du behöver veta

Hur kan barn spendera pengar i spel?

Lootboxar och köp i spelet är virtuella saker som spelare kan köpa med antingen virtuell valuta som tjänas genom spelet eller med riktiga pengar. Vad som finns att köpa varierar från spel till spel, men föremålen ger ofta spelare tillgång till ytterligare funktioner som kan hjälpa dem att gå vidare i ett spel.

Några exempel på dessa kan vara:

• Nya vapen eller verktyg.
• ’Power ups’ som hjälper till att förbättra spelupplevelsen.
• Tillgång till nya karaktärer.
• Ny grafik som låter spelaren ändra utseendet på sin avatar eller karaktär i spelet. Dessa kallas ’Skins’.
• Tillgång till nya funktioner som möjligheten att chatta med andra spelare.
• Tidsgränser så att de kan spela spelet längre.

Vad är lootboxar?

Lootboxar är boxar som innehåller ett slumpmässigt urval av några av de artiklar som nämns ovan. Företag kommer ofta att annonsera att lootboxar innehåller sällsynta föremål som kan göra dem mer lockande för barn och uppmuntra dem att upprepa köpet.

Det i kombination med chansen att vinna ett objekt med hög belöning, betyder att de kan ses som mer riskfyllda än andra inköp i spelen.

Varför kanske ett barn vill köpa en lootboxar eller ett annat virtuellt objekt i spelet?

• De kan hjälpa dig att gå vidare i ett spel.
• Spänningen att öppna lådan och se vad som finns inuti.
• Många bytesboxar innehåller sällsynta föremål som är svåra att hitta. Detta kan uppmuntra spelare att upprepa köp.
• De kan se en influencer eller berömd spelare prata om köp i appen vilket hjälper till att normalisera det.
• I genomsnitt är virtuella artiklar relativt låga, vilket innebär att ett barn kan betala med sina fickpengar eller så kan betalningen gå obemärkt förbi på ett vuxet konto.
• Socialt tryck.

Vilka spel har lootboxar och köp i spelet?

Lootboxar och köp i appar visas i många gratis och betalda för spel som är populära bland barn som Fortnite , PUBG (Player Unkown Battle Ground) , Fifa , Apex Legends och många fler.

Du bör se till att prata med ditt barn om spelen de spelar och ta reda på om de har byteslådor.

Vilka är riskerna?

  • Lootboxar och köp i spelet kan normalisera spel i en yngre ålder.
  • De kan utsätta barn för hackning i spelet från andra spelare som vill stjäla sina virtuella föremål och funktioner för sig själva.
  • Att inte vara nöjd med innehållet i bytet kan få barn att bli besvikna, upprörda eller till och med arg – eller uppmuntra dem att göra upprepade inköp för att försöka få sällsynta föremål.
  • Att öppna en byteslåda som innehåller ett sällsynta objekt kan uppmuntra dem att köpa igen med hopp om att avboxa något liknande. Detta kan ibland betyda att barn slutar spendera mer än lådans värde och i vissa fall av misstag få enorma räkningar.

Topptips

Prata med ditt barn om köp i spelet

Ha ett samtal med ditt barn om köp i spelet och se till att de förstår vad de är. Förklara att även om de kan verka billiga till en början kan små inköp enkelt lägga sig. Påminn dem om att lootboxar och andra köp i appen kan köpas med både riktiga pengar och virtuell valuta så att de alltid bör kontrollera innan de går med på att köpa något online.

Se till att de förstår att det inte alltid är lätt att få tillbaka pengar när de har spenderats online så det är viktigt att de alltid kommer till dig först innan du köper något

Lär känna spelen ditt barn spelar

Numera har många gratis och betalade för spel köp i appen. Ha regelbundna samtal med ditt barn om de olika typerna av spel de spelar.

Populära spel som Fortnite , Fifa och Players Unknown Battleground har alla lootboxar men har några inställningar som kan hjälpa till att förhindra köp.

Stäng av köp i appen eller ange utgiftsgränser på ditt barns enhet

De flesta spel och enheter har inställningar som kan hjälpa dig att hantera vad ditt barn spenderar. Du kan välja att stänga av köp i appar helt eller välja att ställa in dem en månadsbudget.

Om ditt barn är yngre rekommenderar vi att du stänger av köp i appen på ditt barns enhet för att förhindra att de köper bytesboxar och spel i App Store.

Hur man stänger av köp i appen

Apple Store (Apple-enheter)


1) Gå till ’Inställningar’ och välj ’Skärmtid’.
2) Tryck på ”Innehålls- och sekretessbegränsningar” och sedan på ”iTunes och App Store-köp”.
3) Välj ”Köp i appen” och sedan ”Tillåt inte”.

Vi rekommenderar också att du väljer ”Kräv alltid” under inställningen ”Kräv lösenord” så att ditt barn inte kan köpa något i App Store utan att ange ett lösenord.

Google Play Store (Samsung och Android)
1) Gå till dina appar och välj sedan Play Store.
2) Tryck på ’Meny’ och sedan ’Inställningar.
3) Välj ”Kräv autentisering för inköp” och sedan ”För alla inköp via
Google Play på den här enheten”.

Om du vill ställa in ditt barn en månadsutgiftsbudget kan du köpa en Google Play Store eller iTunes-kupong.

Spelkonsoler

På Xbox kan du skapa ett lösenord för att förhindra att ditt barn köper något i ett spel eller i App Store. Du kan också lägga till pengar på ditt barns konto för att sätta gränser för hur mycket de kan spendera. Playstation har också föräldrakontroll som låter dig begränsa ditt barns transaktioner.

Kolla in hur man använder föräldrakontroll på populära spelanordningar för mer information om detta.

Påminn dem om att aldrig dela sitt lösenord eller annan personlig information

Många spel har kommunikationsfunktioner som låter spelare prata med varandra. Om ditt barn regelbundet köper lootboxar kan det göra dem mer utsatta för hackare som vill stjäla innehållet i dem.

Uppmuntra dem att vara försiktiga med att diskutera sina virtuella objekt, särskilt om de är sällsynta, med andra spelare. Påminn dem om att aldrig dela lösenordet eller någon annan personlig information som platser, namn eller e-postadresser med någon.

För att skydda sitt konto, hjälp ditt barn att ställa in ett lösenord som skulle vara svårt för någon att gissa.

Se till att den innehåller en blandning av stora och små bokstäver och symboler. Vi rekommenderar att du använder ett ord de kommer ihåg men ändrar några av bokstäverna för att göra det säkrare. Använd till exempel EL3f @ nts istället för Elefant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *